Vores vinehuse

WineFLY

Tyske vine med format

Vores vine og vinhuse

 

Tyske vine har sine klassikere (Riesling, Silvaner og Spätburgunder) og sine udfordere (Sauvignon Blanc og en række krydsninger fx Müller-Thurgau, Kerner, Dornfelder og Trollinger), men ens for alle er deres ganske typiske tyske format. Dvs. "evnen" til at smage tysk og fx for klassiskerne viser en særlig tyske stil (mineralitet og stram frugt kombineret med Cool Climate karakteristikas).

 

Formatet er løbende blevet anerkendt og der tales nu om en reel vinrevolution, som tilskrives de yngre tyskevinbønders ambition om at udnytte potentialet til det yderste og cementere tysk vinproduktions genkomst på verdensscenen. Det Tyske Institut (Deutsches Weininstitut) i Mainz har spillet en kolossal rolle i at bringe enderne sammen og med initiativer som "Generation Riesling" har man forsøgt at skabe en platform for yderligere samarbejde og markedsføring af tyske vine.

 

Tysk vinproduktion er idag kendetegenet ved af en tiltagende dynamik. Denne dynamik kan særligt tilskrives en række tyske vinmagere, der i 80'erne fik øjenene op for potentialet i deres produktion og det faktum, at det langfra var fuldt udnyttet. Desuden groede der i 80'erne også en interesse frem blandt tyskerne for finere gastronomi og et anerkendelse af, at man ikke kunne anvende alle de vine man havde i denne sammenhæng, så der var helt naturligt at revolutionere vinproduktionen.

 

WineFLY's vine er et "udtræk" af ovenstående tiltag og vores huse er alle drevet af yngre vinmagere, der til fulde har omfavnet, at tyske vin har vist en bemærkelsesværdig udvikling de sidste 20 år. Alle vinmagere bygger videre på traditioner, men ønsker at udnytte det fuldepotentiale markerne kan levere til kældermesterenes videre behandling.

 

 

Weingut Gerhard

Mäurer

 

Et godt eksempel på et vinhus, som netop rammer ovenstående definition af tysk vin og som absolut imponerer, er Weingut Michel fra Rhienhessen.

Vingården er ejet og drevet af et par dynamiske unge mennesker (Ulrich og Karen) med god hjælp fra den ældre generation af familien.

Markerne ligger i umiddelbar nærhed af gården i Wonnegau, Hessloch og Hasensprung.

Vingården bygger på resterne af et gammelt Cistercienser-munkekloster (dateret tilbage til 1100-tallet), men helt så langt tilbage gå vinproduktionen dog ikke (dog er kælderne fra 1800-tallet). Ulrich og Karen er nu 8. generation på gården. De laver en række fine arketypiske vine blandet med en moderne stil, der viser, hvad tysk vin med høje ambitioner kan levere. Druerne er de traditionelle som Riesling, Spätburgunder, Grauer Burgunder, Silvaner m.m., men huset gør det også i Cabernet Sauvignon, Merlot og Sauvignon Blanc.

 

 

 

Historien om Josten&KLein er historien om to passionerede unge vinmagere, der efter endt uddannelse hos nogle af de største vinbrug i Tyskland (Ahr, Nahe, Pfalz, Mosel og Rheinhessen) samt i udlandet (Sonoma, USA ) i 2011 besluttede sig for at forene kræfter i at skabe et moderne vinbrug i Mittlerhein.

Med marker nær, hvor de voksede op, har de genskabt en stolt vinkultur i et område, der i gennem de seneste år ikke har nået samme anerkendelse som vinområderne længere sydpå i Tyskland.

Josten&Klein bruger primært Riesling, Spätburgunder og Sauvignon Blanc i deres vine og alle druer kommer i tre niveauer (Gutswein, Ortswein og Lagenwein) samt med og uden fad.

Første vine blev frigivet i 2011 og har fra først smagning høstet store roser og fin anerkendelse.

i 2014 er Josten&Klein valgt som Newcomer of Year (af det anerkendte tyske vin- og gourment magasin Falstaff)

 

Weingut Gerhard Mäurer er også et lille familiehus, der kun producerer 100.000 fl. vin om året. Familien startede vinproduktion i eget navn i 1959 og har siden arbejdet med at producere vin med et tydeligt aftryk af vinmarkernes unikke karakter.

Idag tegnes huset af Doris Mäurer, der viderefører huset traditioner på bedste vis.

Vingårdens 11 ha er beliggende i Oschelkopf, Mandelroth og Musikantbuckel m.m. Hoveddruerne er Pinot Blanc, Gris og Noir, Riesling samt mindre mængder af Sauvignon Blanc, Chardonnay, Shriaz, Merlot m.m.

Stilen er både traditionel, men også moderne i den forstand, at Doris ønsker at arbejde med et udtryk, hvor signaturen er hendes egen og hun udnytter potentialet i deres druer - dette ses tydeligt i signaturvinen "Freidenker".

 

 

Weingut Auf Den Fünfzehn Morgen er et rigtigt landbrug, der både dyrker vin og andre afgrøder (hvede, byg og kartofler), så Fam. Binzel er "rigtige" landmænd. Men fokus på de andre produkter har på ingen måde flyttet fokus fra vinen som det primære produkt og slet ikke fra Sekt, som Fam. Binzel producerer et en høj kvalitet til attraktive priser.

Fam. Binzel har siden 1992 lavet sekt i bedste kvalitet og i 2012 blev indsatsen belønnet med "Die Goldene Perle" for den bedste Riesling sekt i Rheinhessen. Så sekt det kan man....

OBS: En Morgen er et gammelt tysk flademål...